Read More
Tradiții și obiceiuri

Trusoul de botez

Apariția unui copil în familie este cel mai important eveniment, acesta fiind urmat de altele, pe care familia le va organiza într-un mod la fel de special. Încreștinarea unui copil este emoționantă, o amintire frumoasă pentru nași, familie, dar și o mare responsabilitate. Pentru aceste momente, magazinul online de hăinuțe pentru copii www.lilme.ro s-a gândit la toate detaliile, astfel încât stresul organizării evenimentului să dispară.

În afară de vestimentație noi îți punem la dispoziție și trusouri, iar tu ai de ales între o multitudine de modele, diverse componente și materiale sau putem realiza un model unic, exact așa cum îți dorești, în concordanță cu tema evenimentului, culoarea ținutei sau preferințele tale. Cu siguranță vrei ca, în afară de respectarea tradițiilor, totul să fie organizat în detaliu și cu bun gust. Lilme are grijă de aceste aspecte pentru ca familia ta să se poată concentra doar pe momentele frumoase.

Ce conține trusoul de botez?

Dacă atunci când vine vorba de hăinuțele pentru ceremonie, acestea sunt deosebite și confecționate din cele mai prețioase materiale, nici trusoul pentru botez  nu trebuie să fie mai prejos. Acesta este compus din două seturi, unul pentru preot și unul pentru copil.

Setul pentru preot conține:

  • prosop
  • săpun
  • sticluța pentru mir

Setul pentru copil conține:

  • pled bumbac cu glugă
  • prosop cu glugă
  • panză pentru mir
  • fașă

Pe masa pe care slujește preotul se folosește sticluța cu mir, care urmează a fi turnat în apa din cristelniță, la sfințirea ei. Tot cu acest ulei va fi uns și bebelușul, de aceea este ideal ca toate elementele ce stau la baza trusoului să fie elegante și potrivite pentru un astfel de eveniment. Pentru aceasta, Lilme oferă posibilitatea de personalizare a trusoului (brodarea) cu numele copilului și data evenimentului sau a altui text cu semnificație pentru familie.

Noi, cei din echipa Lilme, suntem cea mai potrivită alegere! Vă oferim o gamă largă de trusouri, toate făcute hand made și personalizate după cerințele fiecărui client. Poate cu cele mai variate modele de pe piață, Lilme va oferă de la modele simple și rafinate, până la cele viu colorate, cu teme inspirate din desenele animate sau modele glam pentru petreceri cu fast!

Read More
Tradiții și obiceiuri

Obiceiuri de botez

De foarte mult timp botezul copiilor reprezintă una dintre cele mai importante tradiții pe care creștin-ortodocșii le țin cu sfințenie. Iată care sunt cele mai importante obiceiuri, datini și tradiții de botez.

În primul rând, se obișnuiește ca nașii de botez să se aleagă fie din familie, fie să se moștenească. Conform tradiției, nașii de cununie trebuie să boteze doar primul copil, în timp ce pe al doilea îl vor boteza doar dacă aceștia vor.

Lumânarea de botez reprezintă lumina din sufletul fiecărui prunc botezat și este obligația nașului.

Panglica sau fașa de botez trebuie să fie de culoare roz sau roșie pentru fetițe și albastră pentru băieți. În plus, aceasta nu trebuie să fie scurtă pentru ca pruncul să nu se căsătorească prea repede, însă nici prea lungă pentru ca acesta să se căsătorească prea târziu.

Obiceiul cere ca nașii să pregătească pentru înfășatul pruncului o pânză albă, numită pânză de mir.

Odată cu săvârșirea botezului, nașii trebuie să pună copilului o cruciuliță de argint la gât în timp ce nașa trebuie să înfășeze copilul.

Pentru slujba de botez, părinții bebelușului trebuie să aducă la biserică ulei și vin pentru mirungere și împărtășanie.

Petrecerea de botez se poate face în oricare zi a anului, chiar și în post. Biserica Ortodoxa spune că bebelușul nu decide când să vină pe lume, astfel el trebuie să fie botezat fără vreo urmă de reținere.

După ce este adus acasă de la biserică, bebelușul este pus în pragul casei de nașă, care obișnuia să îi spună mamei înainte ca aceasta să îl ia de jos: „Păgân mi l-ai dat, creștin ți l-am adus”.

Nașii se ocupă de cumpăratul trusoului, a costumașelor și a păturii.

A doua zi după săvârșirea botezului are loc și scoaterea din mir a copilului. În timpul ritualului îmbăierii, lumânarea de botez trebuie sa rămână aprinsă, iar la sfârșit aceasta se stinge fie de tavan, fie de tocul ușii.

Moțul tăiat la biserică se păstrează ca amintire în cutia pentru prima șuviță, împreună cu lumânarea de botez, până când copilul va împlini șapte ani.

Produse