Tradiții și obiceiuri

Obiceiuri de botez

De foarte mult timp botezul copiilor reprezintă una dintre cele mai importante tradiții pe care creștin-ortodocșii le țin cu sfințenie. Iată care sunt cele mai importante obiceiuri, datini și tradiții de botez.

În primul rând, se obișnuiește ca nașii de botez să se aleagă fie din familie, fie să se moștenească. Conform tradiției, nașii de cununie trebuie să boteze doar primul copil, în timp ce pe al doilea îl vor boteza doar dacă aceștia vor.

Lumânarea de botez reprezintă lumina din sufletul fiecărui prunc botezat și este obligația nașului.

Panglica sau fașa de botez trebuie să fie de culoare roz sau roșie pentru fetițe și albastră pentru băieți. În plus, aceasta nu trebuie să fie scurtă pentru ca pruncul să nu se căsătorească prea repede, însă nici prea lungă pentru ca acesta să se căsătorească prea târziu.

Obiceiul cere ca nașii să pregătească pentru înfășatul pruncului o pânză albă, numită pânză de mir.

Odată cu săvârșirea botezului, nașii trebuie să pună copilului o cruciuliță de argint la gât în timp ce nașa trebuie să înfășeze copilul.

Pentru slujba de botez, părinții bebelușului trebuie să aducă la biserică ulei și vin pentru mirungere și împărtășanie.

Petrecerea de botez se poate face în oricare zi a anului, chiar și în post. Biserica Ortodoxa spune că bebelușul nu decide când să vină pe lume, astfel el trebuie să fie botezat fără vreo urmă de reținere.

După ce este adus acasă de la biserică, bebelușul este pus în pragul casei de nașă, care obișnuia să îi spună mamei înainte ca aceasta să îl ia de jos: „Păgân mi l-ai dat, creștin ți l-am adus”.

Nașii se ocupă de cumpăratul trusoului, a costumașelor și a păturii.

A doua zi după săvârșirea botezului are loc și scoaterea din mir a copilului. În timpul ritualului îmbăierii, lumânarea de botez trebuie sa rămână aprinsă, iar la sfârșit aceasta se stinge fie de tavan, fie de tocul ușii.

Moțul tăiat la biserică se păstrează ca amintire în cutia pentru prima șuviță, împreună cu lumânarea de botez, până când copilul va împlini șapte ani.

Produse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *